dimecres, 26 de desembre del 2007



Per Nadal seleccionem els mots, les dites i els embarbussaments que més en han agradat i us les regalem perquè les paraules ens descobreixen tot un món que, de vegades, ni tan sols sospitem.

Dites:

"Tota pedra fa paret"

"Pensat i fet"

"No la pensa que la fa"

"Bufar i fer ampolles"

"Els diners i els collons són per a les ocasions"

"Cadascú a sa casa i Déu a la de tots"

"Cadascú a lo seu i a robar lo que es puga"

"Qui no guarda quan té, no menja quan vol"

"Val més llapís curt que memòria llarga"

“Anar cagalló per séquia”

“A la taula i al llit al primer crit”

"Quan el Mondúver fa capell, pica espart i fes cordell"

“Home roig i gos pelut, més val mort que conegut”

“En ser negre, botifarra”

La ment s’ha de formar llegint intensament, no llegint molt.

«L’autèntic mestre defensa els seus deixebles contra la seua pròpia influència.»
A. B. ALCOTT

«Sempre que ensenyes, ensenya alhora a dubtar del que estàs ensenyant.»
J. ORTEGA Y GASSET

“Si jo et done un pfenning, tu en tindràs un de més i jo un de menys. Però si et done una idea, tu tindràs una nova idea, i jo seguiré tenint-la.”
Albert Einstein, físic alemany (1879-1955)

“Savi és aquell que se sorprèn per tot.”
André Gide, escriptor francès (1869-1951)

Mots i locucions:

“Panolisal”

"A tentipotenti"

"Cantell"

"llanterner"

Embarbussaments:

"En cap cap cap el que cap en aquest cap"

"Una ovella, serella, merella, llanuda, llanada cap i coronada tenia sis corderets serells, merells, llanuts, llanats, cap i coronats. Si la ovella no haguera sigut serella, merella, llanuda, llanada cap i coronada, els seus corderets no haurien sigut serells, merells, llanuts, llanats, cap i coronats".

Incloem unes imatges que no porten paraules perquè vosaltres les introduiu. Busqueu un títol i afegiu-li el comentari que explique millor el seu significat.

16 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bo per a explicar als xiquets com hem anat evolucionant i riures un rato, encara que Homer haguera tingut que anar-se’n darrere de Moe,no?

Anònim ha dit...

Que aquest vídeo puga allargar-se, dia rere dia, depèn de tots nosaltres. Si no som capaços, des de la pròpia voluntat i responsabilitat de cadascú, d’establir un desenvolupament sostenible, potser Homer i la seua família no pugen acabar de veure el programa de televisió que estan veient...

Anònim ha dit...

Hem evolucionat, però l'instint animal que surt al final, quan Homer fa el sospir-rot, ens recorda que segueix present amb nosaltres. Sospirem, respirem, expirem, cridem, apreciem, plorem, riem, rotem, pensem, tenim por, estimem, tenim fam, bevem, tenim necessitats fisiològiques...., estem vius! Som persones i hem d'anar millorant, conservant els instints animals que puguen enriquir-nos i deixant darrere els instints que puguen ser nocius o perjudicials, com puguen ser els que impliquen violència.

Anònim ha dit...

Un vídeo que utilitza a Hommer Simpson per a mostrar d’una manera molt simpàtica la teoria de l’evolució. Consideri que és molt divertit, però em dóna llàstima com hem acabat amb tot (espècies, naturalesa, etc.) per arribar a on som. Sols fa falta mirar els paisatges de les primeres escenes i els de les últimes, per adonar-se de la substitució de la naturalesa pel formigó, els edificis, les tecnologies i com no la contaminació. Açò és l’evolució de l'home però també la destrucció de la natura. Continuarem evolucionant?

Anònim ha dit...

Podríem titular-lo “Com hem canviat...”

Sens dubte és un video molt divertit i que pot ser de gran utilitat per a explicar l'evolució de l'home en l'escola.

De forma molt breu, i sense dir cap paraula, el *video reflecteix la creació de l'home i totes les etapes i situacions que s'han viscut al llarg dels anys fins a arribar al moment actual d'una manera molt breu.

Jo pense que utilitzar a *Homer *Simpson menge modele evolutiu de l'home, ens fa pensar que seguim tenin en el nostre interior certs comportaments, gestos... de l'animal del qual provenim...

Anònim ha dit...

Aquest vídeo el trobe molt apropiat per explicar als menuts com hem evolucionat, ja que només amb imatges fa un breu recorregut històric d'una manera molt divertida. A més a més, pot servir-nos per despertar el pensament crític dels alumnes, plantejant-los que és el que podríem fer entre tots per assegurar que aquest vídeo es puga allargar molt d’ací d'uns anys.

Anònim ha dit...

M'ha paregut un video molt interessant, que reflecteix de manera humorística i la volta fidel a la història, com ha sigut l'evolució dels éssers humans al llarg del temps. Representat pels personatges de la coneguda sèrie de dibuixos Els Simpsons, crec que d'alguna manera ens vol transmetre que encara que hem evolucionat, mantenim algunes característiques que no ens diferencien molt dels animals, com per exemple quan Homer arriba a casa

Anònim ha dit...

El vídeo tracta sobre l´evolució de l´espècie humana. Ho fa d´una manera molt ràpida, molt sintètica, però a la vegada molt li·lustrativa i didàctica.
Tots sabem que als xiquets d´ara els agrada molt la sèrie dels Simpson i, per aquesta raó, em pareix molt bona idea el fet d´aprofitar-se´n d´aquesta situació per poder ensenyar.
A més a més, està fet pensant en la capacitat d´atenció que són capaços de mantindre. És ràpid, visual i simpàtic, la qual cosa fa que els xiquets el vegen sencer, fixant-se en les idees més importants.
JOANA

anmonbar ha dit...

"Contra el disseny intel·ligent"
Aquesta és la nova manera d'anomenar-se que tenen els antics "creacionistes". Aquestes persones creuen i pensen que el món té cinc mil anys, i que és impossible una evolució dels éssers vius, ja que en eixe període de temps seria impossible; i així dieuen que hi va haver un disseny intel·ligent (Déu) que ho va fer tot com està hui dia.
Una manera divertida de contar-los als menuts la veritat científica i no els absurdes mites que ens volen fer creure l'església i les religions.

Anònim ha dit...

Dites de La Granja de la Costera.
"Ets més llest que la fam"
"El que siga un porc que el tanquen a la porquera"
"Qui no vullga pols que no vaja a l'era"
"Si tens fred arrimat a la paret, si tens calor arrimat al ponedor"
"Què passa? Què el campanar és més alta que la plaça"
"En abril no et lleves ni un fil"
"Ets més pesat que l'oli"
"Es repeteix més que l'all"
"Fa olor a pinse... (Què?) Catorze bobos i tu quinze! Ja, ja, ja."

Anònim ha dit...

Els Granjers diuen que "Si la Candelaria riu ja estem en estiu, si la Candelaria plora ni dins ni fora". La candelaria va ser el dissabte 2 de febrer.

Anònim ha dit...

Títol: Homer evolution

El llarg camí d'un xicotet esser unicel·lular fins a un esser humà.

Gran utilitat en l'àmbit escolar per la senzillesa del video que ens permetria introduir l'evolució de les espècies i, en concret, la humana.

Anònim ha dit...

Aquest vídeo és un recurs molt útil per a treballar amb els xiquets l’evolució del ser humà. És una bona ferramenta perquè s’utilitzen personatges que son molt coneguts per els xiquets (com son Los Simpsons).

Anònim ha dit...

a mi em pareix una manera molt divertida de resumir com hem evolucionat la raça humana al llarg dels temps. Trobe que es prou il.lustrativa i que pot servir per a emprarse amb xiquets. És clar que hauriem de profunditzar més en cada etapa per tal de obtindre una idea més clara, peró es un bon començament per a "enganxar" al xiquet.

Anònim ha dit...

Jo titolaria el video: "l´ésser humà des-de l´inici". Pense que el video resulta de gran utilitat per als mestres per tal d´explicar, l´origen de l´ésser humà i el seu desenvolupament a la terra. A més a més, facilita molt que els alumnes entenguen aquest desenvolupament fent ús d´unes imatges que protagonitza un personatge tan conegut i peculiar com és Homer.J. Simpson.
Rafael Donat Almansa

Anònim ha dit...

títol: l'evolució de la vida

esta molt be aquests video