dimarts, 28 d’octubre del 2008

Metàfores seleccionades

"Els contextos són productors de sentits, decantadors de la significació"

"Bomba amiga del medi ambient

"És un polític de lycra"

"Les sabates que respiren"


"LA TERRA ÉS UN MERDER"

“Li faltava una volta de microones”

"Pates de gall"

"Sabó amb instint maternal"

dimarts, 14 d’octubre del 2008

«Falsos amics»

golfes (f pl) Espai comprès entre la teulada i el sostre més alt d'una casa, destinat a protegir-la del fred i de la calor del sol, sovint aprofitat per als mals endreços, per a guardar-hi patates, fruita, etc. [Etimologia -- De l'àrab «gurfa», 'sala de dalt', en català antic «algorfa».] Com que era difícil trobar alguna cosa més bona, i jo el que més desitjava era tenir un llit on poder dormir sola, vaig acceptar de treballar els matins a casa d'una família jueva aburgesada, a canvi de cedir-me un quartet amb un llit que tenien a les golfes. Les condicions no eren gens esplèndides, però la idea de poder tenir un raconet per a mi sola em seduí i vaig acceptar. Otília Castellví, De les txeques de Barcelona a l'Alemanya nazi (Barcelona: Quaderns Crema, 2003) El mot 'xeringuilla' és una interferència del castellà «jeringuilla» (que en català seria 'xeringa'). Conten que durant una visita que va fer la reina d'Espanya al Parlament de Catalunya, el seu president en aquell moment, Joan Rigol, li va fer veure les golfes de l'edifici tot dient-li: «Y aquí están las golfas del Parlamento...». Llegenda urbana o relliscada lingüística? Dels mots que són semblants o idèntics en dues llengües però tenen significats diferents en diem «falsos amics» o paranys de traducció.

Frases destacades

Potser l'única manera que tindríem de no fer mal, un mal irreparable a les persones que ens volten, seria tractar d'esdevenir, encara que només fos per un moment, allò que elles són, mirar a través dels seus propis ulls la nostra realitat.
Maria Aurèlia Capmany (Barcelona 1918-1991)

La millor manera d’aprendre a escriure és llegir.
Eva Piquer (Barcelona 1969)

Comprar llibres seria una cosa bona si hom pogués comprar també el temps per llegir-los; en general, però, l’adquisició de llibres es confon amb l’apropiació del seu contingut.
Arthur Schopenhauer, filòsof alemany (1788-1860)

Llegir, llegir bé, és un acte d’amor que cal fer en el recolliment i el silenci.
Narcís Comadira (Girona 1942)

Llegir és seguir vivint.
Joan Fuster (Sueca, 1922 -1992)

Una mirada et pot impressionar més que no pas la bellesa d'uns ulls.
Mercè Rodoreda (Barcelona 1908-Girona 1983)

Refranys de l’era digital


L'era digital vol que els seus refranys no donin Gates per llebre. Per exemple, per al·ludir a la lentitud de la xarxa podríem dir "Qui bit passsa, mega empeny" o "Val més bit en mà que giga volant". D'altres exemples serien el nostradíssim "De PC's, internet i ases n'hi ha a totes les cases" o d'altres, com ara "A ordinador regalat no li miris el teclat" o "Tant va el mòdem a la xarxa que al final peta". Passar de tot podria ser "passar-s'ho pel fòrum".

Metàfores



Fill de la terra